Trinidad moruga scorpion
Trinidad moruga scorpion (Capsicum chinense) je chilli paprička pocházející z oblastu Moruga na ostrově Trinidad (stát Trinidad a Tobago).
Nejpálivější chilli paprička na světě?
13. února 2012 ji Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces prohlásil za nejpálivější chilli papričku na světě s páliovostí 1.200.000 jednostek Scovilleovy stupnice (SHU), přičemž jednotlivé plody mohou dostahovat i přes 2 miliony jednotel pálivosti. Nicméně Guinessova kniha rekordů papričku Trinidad Moruga Scorpion v roli nejpálivější chilli papritčky na světě nepotvrdila.
Předchozím šampiónem v pálivosti byla indicko-bangladéšská paprička Bhut Jolokia, současným držitelem rekordu e jihokarolínská paprička Carolina Reaper.
Odborník na chilli papričky a ředitel Chile Pepper Institute na Novomexické státní univerzitě v Las Cruces Paul Bosland řekl: "Kousnete si a zprvu to nevypadá nijak zle, ale pak to najednou přijde a ta síla je pořád větší a větší a větší, takže je to velmi nepříjmené." Podobně hovoří i český odvážlivec Jan Kolář při první české ochutnávce této chilli papričky.
Chuť a pěstování trinidad moruga scorpion
Ponecháme-li stranou pálivost, má tato paprička lehkou ovocnatou příchuť, která dává sladce pálivou kombinaci. Papričku lze pěstovat za semínek téměř všude na světe. Není-li rostlina vystavena mrazu, je to trvalka, která roste celoročně a jejíchž růst se v chladném zimním období zpomaluje.
Zpracování chilli papričky trinidad moruga scorpion
Při zpracování je potřeba velmi pečlivě dbát na to, aby se "pálivost" nedostala do těla. Tzn. pracovat v rukavicích a ochranou maskou a brýlemi, protože i jen při krájení se pálivost dostane do očí a nosu a je to pak velmi nepříjemné. Do našich chilli omáček a delikates přidáváme papričku tak akorát, abychom dosáhli skvělé chuti, pálivosti a tím vytvořili opravdu chutné produkty.
Jak koupit a neprohloupit
Při nákupu sušených chilli papriček si vybírejte ty, se sytou barvou. Pamatujte na jedno zásadní pravidlo – pokud chilli paprička ztratí svoji barvu, ztratí svoji chuť, ztratí tím i svoji účinnost. Neukládejte chilli papričky do igelitových pytlíků. Vede to k hromadění vlhkosti, což způsobuje kazivost. Čerstvé papričky mohou být zavěšeny na slunci, kde postupně uschnou. Po usušení z nich připravíte čerstvě mleté chilli, kdykoliv budete potřebovat. Ideální je chilli papričky pěstovat. Je to krásný keřík.
nebo